Ana İçerik:

Sayfa: [1]

Genel kurulda alınan kararın değiştirilmesi

Genel kurulda alınan kararın değiştirilmesi
« : Kasım 24, 2008, 10:22:41 ÖÖ »

Değiştirilmesine İlişkin Esaslar
Ynt: Genel kurulda alınan kararın değiştirilmesi
« Yanıtla #1 : Kasım 24, 2008, 11:49:50 ÖÖ »

GENEL KURUL KAÇ ŞEKİLDE TOPLANIR?

Genel kurul üç şekilde toplanır.

1. Kuruluş genel kurulu
2. Olağan genel kurul
3. Olağanüstü genel kurul

Kuruluş genel kurulu, anasözleşmenin tescil ve ilanından sonra en geç bir ay içerisinde toplanır. Olağan genel kurul, her yıl hesap devresinin sona erdiği günü takip eden günden itibaren en geç 6 ay içerisinde toplanır. Olağanüstü genel kurul, kooperatifin alınması gereken kararlar bakımından olağan genel kurul zamanını beklemesinde sakınca bulunan hususların görüşülebilmesi için kanun ve ana sözleşmelerdeki kaidelere uymak suretiyle belirli organ ve mercilerin davetiyle toplanır.
 Genel kurul olağan ve gerektiğinde olağanüstü olarak toplanır. Olağan toplantının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur.Diğer taraftan, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'nun 3476 sayılı Kanun ile değişik 45'inci maddesi gereğince,Kooperatiflerin olağan genel kurul toplantılarının her hesap devresi sonundan itibaren 6 ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması gerektiğinden ve ayrıca Kanunun Ek: 2/2'nci maddesi de genel kurulu olağan toplantıya çağırmayan yönetim kurulu üyeleri için cezai müeyyide getirdiğinden, ticaret sicili memurluklarına genel kurul sonrasında tescil için başvuran kooperatiflerin olağan genel kurul toplantılarını yasal süresi içinde yapıp yapmadıklarının takip edilmesi ve olağan genel kurul toplantılarını zamanında yapmayan kooperatifler için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir.

Genel Kurul Kararlarına Dava Açılması

Genel Kurullarda alınan kararlara dava açılabilir.Kanuna, anasözleşme hükümlerine ve iyi niyet esaslarına aykırı olduğu iddiası ile genel kurul kararları aleyhine dava açılabilir. Dava, toplantıyı takip eden günden itibaren bir ay içinde mahkemeye başvurularak açılabilir.
Davayı açabilecek kişiler;
- Toplantıda hazır bulunup kararlara aykırı kalarak keyfiyeti tutanağa geçirten, oyunu kullanmasına haksız olarak izin verilmeyen veya toplantıya çağrının usulü içerisinde yapılmadığını ya da gündemin gereği gibi ilan ve tebliğ edilmediğini yahut toplantıya katılma yetkisi olmayan kişilerin toplantı kararlarına katılmış bulunduklarını iddia eden ortaklar,
- Yönetim kurulu,
- Kararların yerine getirilmesi yönetim kurulu üyeleri ile denetçilerin şahsi sorumluluklarının mucip olduğu takdirde bunların her biridir.

Genel Kurula Çağırma Organları
Yönetim kurulu yanında olağan ve olağanüstü genel kurul toplantısı için çağında bulunabilecek yetkili organlar da sırasıyla şunlardır;

a-Ana sözleşme ile yetkili kılınan diğer bir organ,
b-Denetim Kurulu (Denetçiler),
c-Kooperatifin ortağı olduğu üst birlik,
d-  Tasfiye Kurulu,
e-  İlgili Bakanlık (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı),
f- Dört ortaktan az olmamak kaydıyla ortak sayısının en az onda birinin isteği üzerine, genel kurul toplantıya çağrılır.
 Yukarıda belirttiğiniz gibi asıl yetki yani birinci derecede yetki yönetim kurulunundur. Ana sözleşme ile yetkili kılınan kurulun denetçilerin üst birliğin yasadan doğan çağrı yetkileri gerektiğinde kullanılabileceği için bunların yetkisi yönetim kuruluna göre ikinci derecedendir. Bakanlığın yetkisi ise üçüncü derecedendir. Bakanlık yıllardır genel kurulunu toplantıya çağırmayan bir kooperatifi toplantıya çağırabilir.
 Üzerinde durmak istediğimiz "Dört ortak dan az olmamak şartıyla ortak sayısının en az onda birin isteği üzerine" genel kurulun toplantıya çağrılmasıdır. Bu işlem halen daha yeteri kadar kavranılamamıştır.Uygulamada genel  olarak yönetim  kurulu genel kurulu toplantıya çağırmakta veya çok nadir olarak da yönetim ile anlaşmazlığa düşmüş uzlaşma yollarını aramayan kişilerce veyahut da uzlaşma istekleri yönetim kurulunca tepkiyle karşılanmış kişilerin önderliğinde yapılan bir toplantıya çağırma yöntemi olarak ortaya çıkmaktadır. Dört ortak dan az olmamak şartıyla ortak sayısının en az onda birinin isteği yani azınlık kararı ile genel kurul toplantıya çağrılacaksa aşağıdaki yolun izlenmesi gerekmektedir.
Dörtten az olmamak üzere ortakların en az onda biri tarafından genel kurul toplantısından en az 20 gün önce yazılı olarak bildirilecek hususların gündeme konulması zorunludur. Ana sözleşmede bu konuda başkaca hüküm yoksa bu hususların da gündeme eklenir.  Gündem ilan edildikten sonra başvuru yapılmışsa ek hususların da aynı yolla ilan edilmesi yararlı olacaktır.  Ancak ek ilan yapılmamışsa  kanunda  öngörülen zorunluluk karşısında kanunun  yine   gündeme eklenmesi gerekecektir. Bu yasal zorunluluğa yönetim kurulu uymamışsa toplantı başkanı konuyu gündeme almalıdır. Ancak onda bir ortağın, yasal başvurusunu zamanında yaptığını genel  kurul başkanına kanıtlaması gerekmektedir.
Bazı istisnalar ve ana sözleşme ile sınırlama getirilen konular dışında genel kurulda kararlar toplantıda bulunanların yarıdan bir fazlasının oyu dikkate alınır. Yarıdan bir fazlası ile daha önceden alınan bir karar değiştirilebilir. Genel kurul toplantısının açılabilmesi ve yapılabilmesi için ise kayıtlı ve genel kurula katılma yetkisine sahip ortakların dörtte birinin toplantıda hazır bulunması gerekmektedir.
« Son Düzenleme: Kasım 24, 2008, 11:58:16 ÖÖ Gönderen: ibrahim »
Sayfa: [1]
Gitmek istediğiniz yer: